Kamis, 26 Januari 2012

Capsicums stuffed with Beans and Lentils


After overeating during holidays, somehow comes naturally to turn to vegetarian / light food. Stuffed capsicums (and other vegetables) are regular dish in Balkan countries. This is one of unusual versions, filled with lentils and beans.

Ingredients:
6 medium capsicums, halved and /or other vegetable
2-3 tbs oil
2-3 onions
2 garlic cloves
1 tbs paprika
1 tsp cumin
pinch oregano
2 cans white beans, drained
1 can lentils, drained
salt and pepper to taste
extra olive oil and paprika for dusting
Method:
Heat oil and fry/sautee onion, until translucent. Add garlic, spices, lentils and beans. Cook 5-10 min. Check the seasoning. Mush one part of this stuffing with fork, mix well and leave aside.
Switch oven to 180*C. Prepare a baking dish; oil it well.
Cut capsicums in half, take seeds out.
Fill each half with bean mixture. When all finished, dust with paprika and drizzle with olive oil. Bake for 20+ minutes, or until capsicums soft. Serve warm.



Paprike filovane grahom / pasuljem i lećom

Poslije sve one silne hrane pojedene za protekle praznike, nekako prirodno dodje zelja za vegetarijanskom / laksom hranom. Obzirom da su filovane peprike redovne na stolu mnogih Balkanskih zemalja, odlucila sam pokusati napraviti jednu nesvakidasnju kombinaciju - sa grahom i lecom.

Potrebno:
6 srednjih paprika, prepolovljene (ili drugo povrce)
2-3 K ulja
2-3 crvena luka, sjeckana
1 K paprike
1 k kima
malo origana u prahu
2 konzerve bijelog graha (ili skuhanog)
1 konzerva lece / sociva
so i biber, prema ukusu
maslinovo ulje i paprika za posuti
Nacin:
Zagrijte ulje, proprzite luk, pa dodajte bijeli luk i ostale zacine zajedno sa procijedjenim grahom i lecom. Kuhajte 5-10 min; jedan dio ispasirajte blago viljuskom i promijesajte. Provjerite ukus i ostavite po strani.
Ukljucite rernu na 180*C, pripremite posudu za peci; dobro je nauljite.
Ocistite prepolovljene paprike od sjemena. Filujte svaku polovicu sa pripremljenim grahom. Pospite crvenom paprikom i maslinovim uljem po povrsini i pecite 20+ minuta, ili dok paprike ne omeksaju. Servirajte toplo.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar