Kamis, 18 April 2013

Beetroot Goodness / Dobrota Cvekle



Today I'm starting a series of posts about Super Food. Each Friday I will present an immunity booster / medicine for our bodies, accompanied with recipes.

Beetroot was first used in Roman times; ancient Greeks prised it so much that they were offering it to the Gods. Rich in iron, it enhances the production of white blood cells (disease fighting antibodies). It also stimulates red blood cells and improves the supply of oxygen to cells. Very rich in antioxidants, prevents  cancer and heart disease. Good for improving kidney and liver health; high in fibre - important for digestive health.
Pigment betanin in beets can turn urine pink, which is harmless.

  
Properties:
-Anti-cancer
-Anti-viral
-Anti- inflammatory
-Antioxidant (vit A, C, Iron, Calcium, Manganese, Interferon, Anthocyanin)
-Detoxifying
-Good for the hart

Use root and young leaves. (Leaves contain oxalic acid and should be avoided by people with arthritis or kidney stones).
Effective cooked or raw. 

Tip: Do not peel and cook beets in water. Wash them and unpeeled wrap in al-foil, bake 20-35 minutes (depending on size) in an oven. Peel them when cooled.

Scroll down for recipes for beetroot.


Cvekla / Cikla - čistač krvi i  izbacivač toksina

Od danas zelim poceti sa serijom postova o super hrani. Svakog petka cu prezentirati jedan 'podupirac' imuniteta, odnosno lijek za nase organizme, zajedno sa receptima za tu namirnicu.

Cvekla je najprije bila koristena  u Rimsko doba; Stari grci su je toliko cijenili da su je prinosili svojim Bogovima. Bogata zeljezom, podstice proizvodnju bijelih krvnih zrnaca (koji su antitijela za borbu protiv raznih uzrocnika bolesti). Takodje stimulise crvena krvna zrnca i pospjesuje transport kisika do stanica. Veoma bogata antioksidantima, preventativno djeluje protiv raka i srcanih oboljenja. Dobra je za poboljsanje zdravlja bubrega i jetre; Visoke kolicine vlakana pospjesuju probavu.
Pigment betanin u cvekli moze obojiti mokracu u ruzicastu boju, sto je totalno bezopasno.

Svojstva:
-antikancerogena
-anti-virusna
-protu-upalna
-bogata antioksidansima (vit A, C + zeljezo, kalcijum, mangan, interferon, antocijanin)
-detoksifirajuca
-dobra za srce

Upotrebljava se gomolj (korijen) i mlado lisce. (Lisce sadrzava oksalnu kiselinu pa bi trebalo biti izbjegavano od osoba koje imaju artritis ili kamenje u bubrezima).
Efektivna svjeza ili kuhana.

Savjet: Nemojte kuhati oguljenu cveklu u vodi; Operite je i neoguljenu zamotajte u al-foliju. Stavite u rernu i pecite oko 20-35 minuta, u ovisnosti o velicini. Kada se prohladi, ogulite .


Recipes / Recepti

Tidak ada komentar:

Posting Komentar