Jumat, 15 Juli 2011

Parisian Pastry



Evoking my memories from Paris...

Ingredients:
1 sheet of puff pastry (25X25cm)
8 teas jam
1 teas corn flour
icing sugar for sprinkling
(or Nutella, thick custard...for filling)
Method:
Take the dough out of freezer, and let it defrost.
Mix jam and cornflour well, heat in microwave oven until start bubbling. Let it cool.
Divide puff pastry into 8 equal pieces. Cut surface of 4 of them, so it represents a 'mesh' (2 rows of 2 cm cuts with a space of 1 cm; In between those cuts, from middle to middle make another row of cuts). Use pastry cutter for 'mesh' effect if you got it.
On whole pieces of dough put some of thickened jam: place 'meshed' part, press the edges with your fingers.
Bake 10 min, on 200*C; dust with icing sugar and enjoy!




Pariška peciva

...evociranje sjecanja na 3 dana u Parizu

Potrebno:
1 list lisnatog tijesta (25X25cm)
8 kasicica dzema po zelji
1 kasicica gustina
malo secera u prahu
(ili Nutela, gusci puding...za punjenje)
Priprema:
Izvadite tijesto iz zamrzivaca, ukoliko takvo koristite.
Pripremite nadjev za peciva: dzem i gustin pomijesajte, pa ga ‘zgusnite’ . Dovoljno je da kratko prokljuca (mikrovalna ili na ‘vatri’). Ostavite hladiti! U medjuvremenu podijelite lisnato tijesto na 8 jednakih dijelova. Jednu polovinu svakoga dijela narezite na ‘mrezu’ – napravite proreze 2 cm dugacke, sa razmakom od 1cm. Treba da dobijete 2 reda proreza. Izmedju tih proreza (od srede do srede), narezite druge – tako kada tijesto blago rasirite dobijete efekat mreze. Pri tome pazite da ivice tijesta ne prorezete!
Na citavi dio tijesta nanesite po malo gustog dzema, pa preklopite sa narezanom polovicom. Krajeve pritisnite prstima.
Pecite na 200*c 10-ak minuta.
Pospite secerom u prahu i uzivajte!
Posluživanje
Ovakva brzinska peciva mozete puniti guscim pudingom, Nutelom…
Najbolje ih je konzumirati dok su jos topli.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar