Kamis, 27 Oktober 2011

German Apple Strudel (Apfelstrudel)


My favorite desserts are those made with apples, and this recipe is on the top of my list!

Ingredients:
Dough-
2 cups flour
1 egg, beaten
1 tbs oil
pinch of salt
220 (+) ml water
Filling-
7-8 apples, peeled, sliced ('Granny Smith' are the best)
120 g butter
1 cup breadcrumbs
1/2 cup sultanas
1 tbs rum
zest 1/2 lemon
1/2 cup sugar
3-4 tbs apricot jam
1-1,5 teas cinnamon
melted butter, extra for pastry
egg, beaten for brushing
Method:
For making and stretching dough, see Apple Strudel recipe
Filling-
Melt butter in a pan, add breadcrumbs and fry for a minute. Set aside to cool.
Pour rum over sultanas, leave aside.
Preheat oven to 180*C (160 fan forced), grease a large baking tin.
When dough ready (stretched), mix all ingredients for filling and place along one side of pastry. Roll the filling (with help of tablecloth) to the other side, making sure to fold sides of pastry, so filling doesn't come out during baking.
Place strudel onto baking tin (shape into semicircle if doesn't fit), brush with beaten egg and bake for 45 minutes.
Before cutting and serving, dust with icing sugar.





Njemačka Štrudla sa jabukama (Apfelstrudel)

Najdrzi su mi kolaci sa jabukama; a ovaj je definitivno na vrhu popisa!

Potrebno:
Tijesto-
2 solje brasna
1 jaje, umuceno
1 K ulja
prstohvat soli
220(+) ml vode
Punjenje-
7-8 jabuka, oguljenih i sjeckanih (one sa zelenom korom su najbolje)
120 gr maslaca
1 solja suhih mrvica hljeba / kruha
1/2 solje grozdjica
1 K ruma
ribana korica 1/2 limuna
1/2 solje secera
3-4 K dzema kajsija / marelica
1-1,5 k cimeta
istopljeni maslac za prskati tijesto
jaje umuceno za premazivanje
Nacin:
Umijesite glatko tijesto od sastojaka. Pogledajte ovdje nacin i razvlacenje:
Recept za strudlu
Punjenje-
Zagrijte maslac, kratko propzite mrvice u njemu. Prelijte grizdjice sa rumom, ostavite po strani.
Zagrijte rernu na 180*C (160 sa fenom), nauljite vecu plitku tepsiju.
Kada ste tijesto razvukli, pomijesajte sve sastojke za punjenje. Nanesite na jednu stranu tijesta. Poprskajte tijesto i punjenje sa istopljenim maslacem. Zarolajte uz pomoc stolnjaka, pazeci da krajeve savijete, kako punjenje ne bi ispalo. Prebacite na tepsiju, mozete saviti strudlu kao potkovicu ako je prevelika.
Premazite umucenim jajetom i pecite oko 45 min.
Pospite sa secerom u prahu prije rezanja i sluzenja.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar